Vanhan sanonnan mukaan ainoastaan muutos on pysyvää.
Liisa Auma-aho tuntee hyvin tämän viisauden. Hän ennätti tehdä pitkän päivätyön työelämässä, ja kokea muutosten pysyvyyden. Reiluun kolmeenkymmeneen työvuoteen mahtuu mittavat ajanjaksot niin Kainuun osuusmeijerillä kuin Kulunnan puutarhallakin, työsuhteiden päättyessä yritysten lopettamiseen.

Kesällä 2018 työvoimahallinnon viikon kestäneen työnhakukurssin jälkeen työvoimaneuvoja ehdotti Liisalle Edukain AikoStarttia. Mielessä pyöri monta kysymystä, mutta ajatus uudesta kuitenkin kiehtoi. Niinpä syksyllä Liisa löysi itsensä uuden polun päästä Edukailta.

– Alkuun ehkä vähän mietin ikääni, mutta suunnaton halu, uteliaisuus ja ennakkoluuloton asenne voittivat, Liisa kertoo iloisena päätöksestään.

Koulutuksen edetessä nousee usein esiin henkilökohtaisia ominaisuuksia, jotka opettajan harjaantunut silmä huomioi. Niinpä opettajan esittämä ajatus hoitoalasta hieman hämmästytti, mutta kun asiaa käytiin laajemmin läpi, kasvatus- ja ohjausala tuntui isolta mahdollisuudelta.

– Vanhustyö ei siinä hetkessä tuntunut omalta. Mutta kun selvisi, että on mahdollisuus työllistyä lasten ja nuorten pariin, kiinnostus alaa kohtaan kasvoi.

AikoStarttiin kuuluvan työharjoittelun Liisa hyödynsi kokeilemalla elämänmenoa päiväkodissa. Se vei mennessään. Ala tuntui juuri oikealta ja ennen kaikkea työ lasten parissa innosti. Lapset ottivat Liisan nopeasti omakseen.

– Sydän ja mieli jäivät kerralla lasten parissa työskentelemiseen. Sain onnekseni vielä jatkaa päiväkodissa AikoStartin jälkeenkin, Liisa muistelee kesän yli kantaneita onnenpäiviään.

Sen verran vuodet puutarhalla ovat vaikuttaneet, että yhtäläisyys eilisen ja huomisen väliin on helppo löytää.

– Taimiahan minä hoidin siellä puutarhallakin, Liisa naurahtaa iloisena.

AikoStartti avasi Liisalle oven uuteen. Innostuksen palo sisällään hän haki kasvatus- ja ohjausalalle Kainuun ammattiopistoon, ja aloitti lastenohjaajaopinnot maaliskuussa 2019. Myös tähän opiskeluun liittyvät harjoittelujaksot Liisa on suorittanut päiväkodissa.

AikoStarttia Liisa pitää hyvänä mahdollisuutena. Omalla esimerkillään hän myös kannustaa kaikkia muutostilanteessa mietiskeleviä osallistumaan ja hyödyntämään sen tarjoaman tuen uuteen alkuun.

– Startissa etsitään ja nostetaan esiin jokaisen omat vahvuudet, ja lähdetään etenemään sitä kautta. Jos olet epävarma omasta osaamisestasi tai tuntuu ettet jaksaa yksin etsiä eri mahdollisuuksia, Startin ammattitaitoiset opettajat ovat sitä varten ja auttavat, Liisa kannustaa.

Liisa pitää myös tärkeänä, että AikoStartti tarjoaa mahdollisuuden etsiä ja kokeilla rauhassa sellaisiakin aloja, jotka ovat oman turva-alueen ulkopuolella. Hänelle itselleen hyppy tuntemattomaan oli ensimmäinen harjoittelujakso päiväkodissa.

Omasta osallistumisestaan AikoStarttiin Liisa on enemmän kuin hyvillään. Nyt suunta on kohti uutta, omalta tuntuvaa ammattia.

Haastattelupäivälle osui sattumalta muutoinkin merkittävä ajankohta. Päivälleen vuosi sitten Liisa aloitti lastenohjaajaopinnot. Paitsi että muutos on pysyvää, siinä on aina myös mahdollisuus. Siihen kannattaa tarttua!